Owady w żywności? Sprawdź czego dotyczy nowe prawo

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post last modified:28 lutego, 2025

Dla jednych to norma, dla innych – kulinarny szok. W wielu krajach owady od dawna są częścią codziennej diety, jednak w Polsce wciąż budzą kontrowersje. Dla niektórych mogą stanowić egzotyczny przysmak, ale czy nowe prawo sprawi, że nie będziemy nawet świadomi ich obecności w naszym jedzeniu? Wyjaśniamy.

jadalne-owady

W artykule przeczytasz:

  1. Mącznik młynarek zalegalizowany
  2. Szokujące? Mącznik młynarek nie jest jedyny
  3. Czy wzmożona hodowla owadów może doprowadzić do plagi?

Mącznik młynarek zalegalizowany

10 lutego 2025 roku w życie weszły nowe przepisy zatwierdzone przez Komisję Europejską. Ustanowiono w nich, że sproszkowane larwy mącznika młynarka mogą stanowić składnik spożywczy produktu. Gdzie mogą się pojawić? Na przykład w musach z owoców i warzyw, pieczywie, makaronach oraz serach. Jednak przez najbliższe 5 lat przyzwolenie na takie działania ma wyłącznie firma Nutri’Earth. Nowa żywność ma być m.in. alternatywnym i ekonomicznym sposobem na pozyskiwanie białka.

jadalne-owady-nowe-prawo

Wszystkie produkty, które będą zawierały ten nowy składnik, muszą poinformować o tym konsumenta poprzez odpowiednie oznaczenie na etykiecie, aby ostrzec osoby uczulone na skorupiaki i roztocza kurzu domowego. Spożycie owadów może wywołać u nich reakcje alergiczne.

Szokujące? Mącznik młynarek nie jest jedyny

Nie są to pierwsze insekty dopuszczone przez Komisję Europejską. Świerszcz domowy, pleśniakowiec lśniący czy szarańcza wędrowna również znajdują się na liście owadów, które w wykazie nowej żywności mają określone warunki i formy zastosowania.

Co więcej, kwas karminowy (koszenilla), który możemy znaleźć w składach produktów spożywczych, takich jak galaretki, napoje czy jogurty, również produkuje się z owadów – czerwców kaktusowych. E120 to naturalny czerwony barwnik.

Czy wzmożona hodowla owadów może doprowadzić do plagi?

Popyt wzrasta, nic więc dziwnego, że na świecie istnieją miejsca zajmujące się hodowlą jadalnych owadów. Należy liczyć się jednak z możliwymi konsekwencjami – przykładowo nieumiejętnie zabezpieczone hodowle szarańczy mogą doprowadzić do prawdziwej katastrofy. Gatunek ten potrafi poczynić ogromne szkody w uprawach i przypadkowe wydostanie się owadów na zewnątrz byłoby bardzo groźne w skutkach.

Wspomniany już wcześniej pleśniakowiec lśniący również należy do uciążliwych szkodników. Chrząszcz ten stanowi duże zagrożenie dla kurników oraz magazynów – jest nosicielem bakterii, wirusów i pasożytów. Drób, który spożywa zakażone pleśniakowce, w skrajnych przypadkach jest narażony nawet na śmierć. Jeśli nieoczekiwanie zmagasz się z tym owadem w swojej hodowli, warto zwrócić się po pomoc do specjalistów. W tym konkretnym przypadku dobrze sprawdza się zamgławianie termiczne – jest to skuteczna metoda dezynsekcji, która wykorzystuje specjalny silnik pulsacyjny. Sprzęt wytwarza drobną mgiełkę z preparatem chemicznym, który może w ten sposób dotrzeć nawet w trudno dostępne miejsca i wyeliminować szkodniki.

Chcesz pozbyć się owadów? Zadzwoń!

+48 885 888 994

Źródła: Gov.pl, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Owady – nowa żywność

Efsa.europa.eu, Safety of frozen and dried forms of whole yellow mealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283

Doz.pl, Barwnik koszenila (E120) – czym jest? Właściwości, zastosowanie, szkodliwość kwasu karminowego