Karaluchy w restauracji – straty finansowe i kryzys wizerunkowy w zasięgu sześciu nóg!

Obecność szkodników w gastronomii to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim poważne zagrożenie dla zdrowia klientów oraz reputacji lokalu. Jednym z najczęstszych utrapień właścicieli to karaluchy w restauracji – te niechciane insekty mogą prowadzić doprowadzić nawet do zamknięcia działalności. Sprawdź co może grozić lokalowi z karaluchami oraz jak się ich pozbyć.

karaluchy-w-restauracji

W artykule przeczytasz:

  1. Szkody materialne spowodowane przez szkodniki w gastronomii
  2. Konsekwencje obecności szkodników w gastronomii i zaniedbań sanitarnych
  3. Obowiązujące wytyczne sanitarne – szkodniki w gastronomii to ogromne niebezpieczeństwo
  4. Karaluchy w restauracji – jak pozbyć się tych szkodników w gastronomii?

Szkody materialne spowodowane przez szkodniki w gastronomii

Nie da się ukryć, że nawet jeden szkodnik zauważony przez klienta może przyczynić się do efektu lawinowego – informacja o karaluchach w restauracji może rozprzestrzenić się błyskawicznie, zwłaszcza w mediach społecznościowych, gdzie trudno jest wyjść z takiego kryzysu wizerunkowego. Do czego to prowadzi? Utraty zaufania, negatywnych opinii, a co za tym idzie – zmniejszonym ruchem w samym lokalu i spadkiem przychodów.

Nieprawidłowości wykryte podczas inspekcji sanitarnej mogą narazić właściciela lokalu na wysoką karę finansową, a w przypadku gdy stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia człowieka, podjąć decyzję o jego zamknięciu.

Konsekwencje obecności szkodników w gastronomii i zaniedbań sanitarnych

Karaluchy nie gryzą, na pierwszy rzut oka wydają się więc być nieszkodliwe, ale to nic bardziej mylnego. Coraz częściej diagnozuje się alergię na karaluchy – odpowiedzialne za nią są alergeny zawarte m.in. w ich odchodach i wylinkach. Objawia się kaszlem, dusznościami i zmianami skórnymi.

karaluchy-w-restauracji-zagrozenia

Obecność tych szkodników w gastronomii niesie ze sobą poważne ryzyko zanieczyszczenia żywności – spożycie tak skażonego jedzenia może skutkować poważnymi problemami z żołądkiem i jelitami. Jak to się dzieje? Wyjaśnienie jest bardzo proste – owady bytują w zanieczyszczonych obszarach, takich jak śmietniki, skąd łatwo przenoszą zarodniki grzybów lub groźne mikroorganizmy.

Popularne Bistro Charlotte w Krakowie w 2024 roku było zmuszone zamknąć lokal po ogromnej ilości zgłoszeń zatruć pokarmowych – klienci skarżyli się na silną biegunkę, wymioty oraz wysoką gorączkę. Lokal ogłosił, że skontaktowali się z krakowską Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną, aby znaleźć przyczynę zatruć. (Źródło: krknews.pl, Masowe zatrucie w bistro Charlotte? Lokal zamknięto)

Innym przykładem jest restauracja „Rzeszuff”. W 2023 roku u piętnastu klientów wystąpiły objawy zatrucia. Siedmioro z nich trafiło do szpitala – sanepid zamknął lokal, a badania wykazały dodatni wynik Salmonelli enteritidis u trzech hospitalizowanych. (Źródło: polsatnews.pl, Rzeszów. Zatrucie pokarmowe w restauracji „Rzeszuff”. Siedem osób trafiło do szpitala)
Głośno było również o masowym zatruciu pokarmowym w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy, gdzie objawy wystąpiły aż u 122 osób – ośmioro z poszkodowanych trafiło do szpitala. Jak podał sanepid, tutaj, podobnie jak w restauracji „Rzeszuff”, sprawcą zatrucia była salmonella. (Źródła: wiadomosci.dziennik.pl, Masowe zatrucie pierogami. Jest pierwsza ofiara, rynekzdrowia.pl, Wczasy nad Bałtykiem przerwane. Masowe zatrucie 122 osób. Sanepid podał przyczynę: salmonella)

szkodniki-w-gastronomii

Karaluchy, szczury, muchy – przez te i inne szkodniki w gastronomii może zapanować prawdziwy chaos. Bakterie i wirusy mogą zostać przeniesione prosto do kuchni, a stamtąd na talerze niczego nieświadomych ludzi. Warto zaznaczyć, że nie tylko sanepid naraża właściciela na koszty w postaci potencjalnych kar finansowych – osoby, które doświadczyły zatrucia pokarmowego mogą ubiegać się od restauracji o odszkodowanie. (Źródło: odszkodowaniezocblog.pl, Odszkodowanie za zatrucie pokarmowe w restauracji – jak skutecznie dochodzić swoich praw?)

Likwidujemy szkodniki w gastronomii – skontaktuj się z nami już dziś!

+48 885 888 994

Obowiązujące wytyczne sanitarne – szkodniki w gastronomii to ogromne niebezpieczeństwo

Aby uniknąć takich sytuacji, restauratorzy powinni przede wszystkim przestrzegać zasad HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Utrzymywanie czystości i regularne inspekcje to podstawa, która tworzy bezpieczne i przyjazne środowisko, które będzie chętnie odwiedzane przez klientów.

Nieoceniona może być też pomoc profesjonalistów – firmy z branży DDD, czyli takie, które zajmują się dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją, oferują szeroki zakres usług, które rozwiążą twoje problemy ze szkodnikami w gastronomii.

Karaluchy w restauracji – jak pozbyć się tych szkodników w gastronomii?

Dezynsekcja karaluchów przeprowadzona przez fachowców przyniesie zdecydowanie lepsze rezultaty, niż taka, która zostanie wykonana na własną rękę. Specjaliści dysponują nie tylko potrzebnym do wykonania zabiegu sprzętem i środkami owadobójczymi, ale też wieloletnim doświadczeniem i wiedzą, która jest bezcenna przy walce z infestacjami owadów.

dezynsekcja-karaluchow-w-restauracji

Karaluchy mogą być wytępione poprzez użycie metody zamgławiania ULV, oprysku lub żelowania. To właśnie ten ostatni sposób jest najbardziej rekomendowany, w przypadku owadów takich jak karaluchy – praktycznie niewidoczny żel aplikuje się szybko i punktowo, tam, gdzie najczęściej bytują owady. Dzięki temu zabieg jest dyskretny i skuteczny – działanie preparatu można zaobserwować po kilku lub kilkunastu dniach.

Pamiętaj, przestrzeganie zasad higieny, regularne kontrole oraz konsekwentna dezynsekcja to klucz do bezpieczeństwa twoich klientów.

Nie ryzykuj! Dyskretnie usuniemy karaluchy w restauracji, barze i kawiarni!

+48 885 888 994