Zabieg fumigacji to zaawansowana metoda walki ze szkodnikami, oferowana przez firmy specjalistyczne. Wykonywać go mogą tylko osoby, które zdobyły wymagane certyfikaty, wystosowane przez zewnętrzne i upoważnione do tego punkty szkoleniowe. Doświadczenie, wiedza i uprawnienia to kwestie kluczowe podczas procesu fumigacji. Polega on na użyciu specjalnych gazów, zwanych też fumigantami, w zamkniętych pomieszczeniach w celu likwidacji szkodników.
Fumigacja to metoda, która może pomóc tam, gdzie inne sposoby nie dają rady. Pozwala na penetracyjne pozbycie się szkodników m.in. wśród gęstych warstw zboża, zarówno tych dorosłych, jak i jaj. Są one zatruwane lub duszone przez gaz, który dociera we wszelkie szczeliny obiektów.
Fumigacja to proces wymagający zachowania najwyższych norm bezpieczeństwa i jakości, aby nie stwarzał zagrożenia zdrowia i życia. Zaufaj wykwalifikowanych technikom, którzy wiedzą jak się za to zabrać.
1. Przygotowanie do gazowania
Pierwszy etap to oględziny obiektu i ocena pojawiającego się zagrożenia. Technik ocenia szczelność, warunki i czy materiały w obiekcie kwalifikują się do usunięcia lub zabezpieczenia przed zabiegiem. Zanim przystąpi się do gazowania, trzeba też sprawdzić, czy zabieg należy zgłosić odpowiednim służbom – w niektórych przypadkach jest to konieczne.
2. Zabezpieczenia
Kolejny krok to uszczelnienie miejsca zlecenia, aby użyte do likwidacji szkodników gazy nie mogły ulatniać się na zewnątrz. Aby kontrolowć to zjawisko, instalowane są czujniki sprawdzające stężenie fumigantu. Obiekt poddany fumigacji zostaje całkowicie wyłączony z użytku dla osób postronnych, a dookoła niego rozstawiane są tablice ostrzegawcze informujące o niebezpieczeństwie.
3. Przebieg fumigacji
Fumigant wprowadza się do zamkniętego obiektu. Gaz jest uwalniany z tabletek lub granulatu, może to być na przykład fosforowodór. Dostęp do fumigantów mają wyłącznie osoby upoważnione. Środek działa przez określony czas, usuwając szkodniki, a cały proces jest nadzorowany przez technika.
4. Wietrzenie i oddanie obiektu do ponownego użytku
Kiedy szkodniki są już wyeliminowane, kolejnym i zarazem ostatnim etapem jest wietrzenie obiektu. Technik wykonuje pomiary, aby określić, czy teren może być już oddany do ponownego użytku, a na koniec wydaje dla klienta zalecane działania dotyczące dalszego postępowania.
Gazowanie to metoda pozwalająca działać bardzo dogłębnie. Szkodniki nie mają gdzie się ukryć przed rozprzestrzeniającym się fumigantem.
1. Fumigacja zboża
Magazyny, kontenery, silosy – wszędzie tam, gdzie zboże, mogą niespodziewanie pojawić się szkodniki, w poszukiwaniu schronienia i pożywienia. Fumigacja pozwala na usunięcie ich z gęstych warstw surowca, który podczas tego procesu nie traci na jakości.
2. Fumigacja konstrukcji drewnianych
Proces fumigacji nie wymaga demontażu obiektu ani nie uszkadza jego powierzchni. Przykładowe szkodniki techniczne, które mogą pojawić się w elementach z drewna to kołatek, miazgowiec czy spuszczel pospolity.
3. Fumigacja magazynów, hal, kontenerów
Magazyny, hale i kontenery to obiekty zamknięte, które zachęcają szkodniki do osiedlania się wewnątrz nich. Palety, towar i ciężko dostępne szczeliny to miejsca, gdzie mogą się ukrywać. Gazowanie to skuteczność i wygoda – wyposażenie magazynu nie musi być demontowane.
4. Fumigacja obiektów przemysłowych
Wiemy, że w obiektach logistycznych i przemysłowych liczy się czas. Szybka likwidacja szkodników jest kluczowa, aby ciągłość pracy nie była zakłócana na długo. W miejscach, gdzie owady wpływają na jakość towaru albo zagrażają liniom technologicznym sprawdza się właśnie fumigacja.
5. Fumigacja mebli i archiwów
Książki, dokumenty i przedmioty zabytkowe wymagają często delikatnego podejścia. Nie można narazić ich na wilgoć czy zniszczenia mechaniczne, dlatego gazowanie szkodników papieru i drewna jest sprawdzonym rozwiązaniem.
ZALETY NASZYCH USŁUG
Dlaczego warto wybrać fumigację w naszej firmie?
Twoje bezpieczeństwo to priorytet. Nie każdy może wykonać fumigację, należy mieć do tego odpowiednie uprawnienia. Wiedza i doświadczenie są tutaj nieocenione i mogą uchronić Cię przed tragedią. Fumiganty to silne środki – nie ryzykuj!
Wspieramy Cię na każdym etapie – przygotowujemy obiekt, dokumentację i zalecenia pozabiegowe.
Monitorujemy cały zabieg i używamy nowoczesnego sprzętu i technologii.
Proces odbywa się w zgodzie z wymogami bezpieczeństwa i przepisami.
NIE ZWLEKAJ Z DZIAŁANIEM
Jeden telefon wystarczy, by uruchomić profesjonalne działania. Nie eksperymentuj na własną rękę – to ogromne ryzyko dla Twojego zdrowia i życia. Przeanalizujemy sytuację, dobierzemy odpowiednie metody i przeprowadzimy fumigację zgodnie z obowiązującymi przepisami. Działamy z precyzją, odpowiedzialnością i pełnym zaangażowaniem.
Fumigacja hal, magazynów, silosów, zboża – zadzwoń po darmową wycenę!
Cena fumigacji – ile kosztuje gazowanie szkodników?
FUMIGACJA (GAZOWANIE)
WYCENA INDYWIDUALNA
Oferta fumigacji jest dostosowywana do Twoich indywidualnych potrzeb. Jeśli chcesz poznać dokładny koszt gazowania szkodników, skontaktuj się z nami, a wycenimy Twoje zlecenie, za darmo i bez zobowiązań.
Koszt fumigacji zależy od kilku czynników, takich jak:
Rodzaj obiektu – czy jest to silos, archiwum, kontener, magazyn, inna konstrukcja.
Wielkość i kubatura – większe obiekty wymagają większego zużycia gazu.
Szkodniki poddawane eliminacji – wpływa to na czas działania i stężenie gazu, który potrzebny jest do ich usunięcia.
Rodzaj i ilość fumigowanego surowca – innym procesem jest gazowanie zboża w silosie, a innym fumigacja więźby dachowej wykonanej z drewna.
Stopień przygotowania miejsca – jak szczelny jest obiekt, jaka jest jego dostępność i czy można go szybko wywietrzyć z resztek gazu itd.